Podzimní výprava za WB

06.11.2013 19:12

Letošní podzim jsme s kamarády domluvili výpravu do Jizerských hor, kde jsem věděl o pár nových  čarověnících. Pro nepřízeň počasí jsme museli původní termín o jeden den posunout, ale nakonec to všem vyšlo a za mlhavého a posléze slunečného počasí, jsme si užili nádherný výlet, který byl pečetěn i skvělými nálezy.

 

První čarověník, který byl při cestě, jsme sbírali již v loňském roce a devět z deseti roubovaných rostlin se ujmulo a letos se i rozeběhlo do zahrad. Jméno dostal po svém nálezci Pinus mugo Daníček. Je to nádherný čarověník, plazící se u země, s krátkými, silnými jehlicemi. Uvidíme za pár let, jak se bude chovat po přeroubování, ale myslím, že si svůj hezký vzhled zachová. Pár větviček jsme z něj opět vzali a zkusili naroubovat.

Pinus mugo Daníček

Kousek od něj jsme měli další WB, který dostal jméno Pinus mugo Alegro. Je to čarověník, který vytváří i malé šišky, ale delšími jehlicemi se zřejmě zařadí do široké škály podobných ,již v minulosti nalezených, čarověníků. Přesto z něho mám radost, protože je to stěsnaný a kompaktní čarověník, který ostudu v zahradě neudělá.

Pinus mugo Alegro

Při „obdivování“ a focení zmíněného „Alegra“ učinil jeden z mých kamarádů opravdu unikátní objev. Asi 5 metrů od tohoto WB totiž zahlédl neuvěřitelně krásný a malý čarověník, který pojmenoval Pinus Mugo Foucmouk.. Troufám si tvrdit, že se jedná o jeden z nejhezčích čarověníků na Mugo, který má opravdu něco do sebe. Pokud se nezmění po přeroubování a vydrží v takové podobě, v jaké byl nalezen, bude to parádní věc.

Pinus mugo Foucmouk

Po těchto nálezech jsme zamířili k čarověníku , který jsem našel už před třemi lety. Byl v dost nepřehledném prostoru a jeho hledání si vyžádalo dost času. Díky tomu jsme ovšem narazili v jeho blízkosti na zcela nový čarověník pojmenovaný Pinus mugo Polter. Je to hezký , již letitý WB a i když je pěkný, opět bych ho zařadil do klasických nalezenců v oblasti Pinus Mugo.

Pinus mugo Polter

Po zdokumentování tohoto čarověníku,  jsme našli i zmíněný hledaný kousek. Pinus mugo Kalfas. Je to čarověník s velkými přírůstky a tak asi nezaujme elitní sběratele. Přesto jsme pár roubů vzali k naroubování a pokusíme se ho v kultuře udržet.

Pinus mugo Kalfas

Po tomto čarověníku jsme se museli přemístit do jiné lokality, kde jsme věděli o jednom hezkém kousku, který na nás čekal. Měli jsme již vymyšlené i jméno a tak se šlo prostě najisto pro Pinus mugo Přívalák. Cestou k němu se ovšem stalo něco, s čím asi málo kdo počítal.

Pinus mugo Paličák

Pinus mugo Hobo

Pinus mugo Voldřich

V jednu chvíli jsme stáli rozděleni každý někde jinde v houští klečí a volali na ostatní, aby se přišli podívat. Tři nálezy takřka v jednom okamžiku, to bylo až neuvěřitelné! Já našel malý WB , který se vyjímal nad mou hlavou. Pojmenoval jsem ho Pinus Mugo Paličák. Mohl by být po přeroubování vcelku zajímavý. Jeden z mých kamarádů narazil na dost proplesnivělý, ale stále živý čarověník a pojmenoval ho Pinus Mugo Hobo. Pokud se ujme, bude to jeden z těch menších WB, které jsou k mání. A druhý z kamarádů narazil na při zemi se táhnoucí krásný kousek, který jsme pojmenovali po jeho nálezci Pinus Mugo Voldřich. Ten bude myslím v kultuře také velice hezký.

Pinus mugo Přívalák

Pinus mugo Jipo

Po zmapování údajů z těchto nálezů, jsme konečně dorazili i k zmíněnému WB P.m.Přívalák. Sebrali jsme rouby a hledali ještě v okolí, což se neuvěřitelně vyplatilo. To, že jsme našli další čarověník P.mugo Jipo, by nebylo až tak vyjímečné. Jednalo se o čarověník větších přírůstků a tak jsme ho jen přijali, jako další kousek do celodenní úspěšné sbírky, ale to, co našel jeden z mých kamarádů, bych přirovnal k životnímu nálezu. Jedná se o Pinus mugo Mikron. Je to opravdu nádherný, zakrslý čarověník, tvořený jen z pupenů, kde tu a tam vyráží maximálně dvoumilimetrové jehlice.

Pinus mugo Mikron

Prostě něco úžasného, co dalo celé naší výpravě opravdový punc maximálního úspěchu a i když jsme měli v nohách spoustu kilometrů, špínu a jehličí nalepené snad všude, bylo vidět na každém z nás velké uspokojení, které nás ve vzpomínkách bude provázet zcela jistě ještě dlouho.

 

Nezmínil jsem ještě další dvě zajímavosti, které jsme cestou zaznamenali. Jedná se o nález velice husté, sloupovitě rostoucí kleče (jakoby ve věžičkách), ze které jsme vzali také rouby a zkusíme pár rostlin naroubovat. Nejedná se sice o čarověník, ale byla to opravdu krásná rostlina, velice odlišná od všech ostatních a kdo má v zahradě dost místa, může z ní mít hezkou soliterní záležitost. Druhou zajímavostí byl kristátní výrůstek na jedné z řídka vysazených Pinus Uncinata. Také jsme vzali pár roubů a uvidíme, co z nich dál poroste. Podle informací, které mám, se většinou opět vrátí z kristátní formy do normálu, ale za pokus nic nedáme.

 

Chci ještě poděkovat mým kamarádům Jardovi Burešovi, Jardovi Voldřichovi a Fandovi Topinkovi, kteří se mnou náročnou cestu uskutečnili a těším se na další podobné akce v jejich společnosti. Také doufám, že z přivezeného materiálu něco vypěstujeme a zůstane nám tak i živá vzpomínka...

Pinus mugo Mikron a Foucmouk

Ahoj u další výpravy za čarověníky!