Gentiana verna

23.02.2011 10:05

 Tento hořec vás bude doprovázet téměř ve všech horách Evropy a Asie. Roste od nižších poloh až v některých případech i nad 3000m. Je velmi snadno zaměnitelný s jinými hořci, které podobně kvetou. Neznalec určitě nepozná, že se jedná o jiný druh. Mezi velice podobné patří určitě Gentiana brachyphylla, Gentiana bavarica, Gentiana orbicularis, Gentiana pumila, Gentiana terglouensis a další jiné druhy.

Je to rostlina vysoká asi 10 cm. Roste většinou na vápencovém podkladě, ale spokojí se i se silikáty. Barva květu je tmavě modrá. Můžete narazit samozřejmě na spoustu barevných odchylek. Nejčastěji od fialové až po světle modrý odstín. Pokud budete mít štěstí, objevit lze i bílý květ. Na Kavkaze roste podobný hořec Gentiana oschtenica, který má barvu dokonce žlutou.

U nás se všechny tyto hořce dají pěstovat s určitými obtížemi. Průběh naší zimy jim příliš nevyhovuje. Většinou mokrá zima, kterou střídají mrazy, potrhá kořeny těchto hořců a na jaře přestanou růst a začnou pomalu odcházet. Také velká letní vedra jim nesvědčí. Je proto dobré připravit pro zasazení substrát více štěrkovitý a najít místo na skalce odkloněné od slunce. Nejlepší umístění by nemělo být ani suché, ani vlhké.

Při troše štěstí tato krásná skalnička začne ve skalce růst a bude vás těšit svými krásnými květy každé jaro a dokonce se vám může stát, že na podzim vykvete ještě jednou. To je potom hned dvojí radost...Takže držíme palce, ať máte šťastnou ruku :-)

 

Gentiana verna - Na Gornergratu

Gentiana verna - Na Gornergratu 2 

 Gentiana verna - Passo Alto

Gentiana verna - Passo Domini