Výsevy skalniček

19.02.2011 16:22

 

Pro mnohé pěstitele a skalničkáře je pohodlnější zakoupit již narostlé rostliny, než se věnovat piplavé práci s jejich výsevy. Je to přitom vcelku zajímavá záležitost, při které každého čeká nemalá radost, pokud výsevy budou alespoň malinko úspěšné. Je to jednoduché a pokud se dodrží základní pravidla, zcela jistě spousta semen vyklíčí.

Nejprve je důležité připravit nějaký prostor, kde nám výsevy nebudou překážet a kde mohou delší dobu zůstat. Ne všechna semena skalniček totiž klíčí hned prvním rokem a mohou tzv. přeléhat do druhého či třetího roku po výsevu. Nevyhazujte tedy vysetá semena pokud na jaře nevyklíčí a vyčkejte ještě jednu sezonu, může se vám to vyplatit.

Můžete vysévat do truhlíků, kde si zarážkami oddělíte jednotlivé druhy od sebe, nebo jako to děláme my, pro každý druh máme jeden květináček. Je to výhodnější při rozsazování. Zemina postačí zakoupená, nejlépe přímo pro výsevy a pokud mohu poradit, přimíchejte do ní jemný štěrk, nebo písek z pískovce, aby se zvětšila vzdušnost substrátu. Zasypte truhlík nebo květináč substrátem a přitlačte ho tak, aby zůstal asi 2cm pod okraj. Potom plochu posypte přiměřeně semeny a zasypte půlcentimetrovou vrstvičkou štěrku o zrnitosti cca 2-3mm. Opatřete jmenovkou a ponořte do odstáté vody, aby spodem voda nasákla až k vršku. Nedoporučuji zalévat vrchem, protože se mohou semena vyplavit. Výsevní nádoba musí mít ve spodu odtokové otvory, aby se substrát nepřemokřoval a těmi bez problémů vodu nasaje. Poté umístěte výsev na předurčené místo a jen hlídejte, aby nepřeschnul.

Nejvhodnější dobou k výsevu je podle mých zkušeností únor. Semena stačí ještě projít mrazem a na jaře začínají klíčit hned po oteplení přirozeným způsobem. Pokud semena vyséváte hned po sběru, mohou vám vyklíčit ještě do zimy a ta výsev většinou pěkně zpustoší. Některé druhy rostlin to však naopak vyžadují a pokud se nevysejí hned, jejich semena ztrácejí klíčivost. Ale to je již o zkušenostech, které získáte opakovanými pokusy, nebo studiem literatury.

Dalším důležitým opatřením je zakrytí výsevů proti nepřízni počasí. Nemůžete nechat výsev na slunci, protože by vám „shořel“. Také prudký déšť může výsev zcela zničit. Je tedy dobré vše přikrýt třeba deskou skla a nechat ve stínu. Nebo mít výsevy ve studeném pařníku, který opatříte stínovací folií. A když jsme u těch „kalamit“, tak pozor na ptáky a slimáky!! Stačí chvilka nepozornosti a vyklíčené rostlinky jsou v nenávratnu.

U nás je možnost pro zakoupení semen skalniček malá. Většinou funguje výměna semen mezi skalničkáři a pokud žádného v okolí nemáte, tak je to oříšek. Lze použít internet, kde určitě nabídky jsou, ale pokud chcete koupit jistý druh, musíte znát nejlépe jeho přesný latinský název. A to se vám ještě může stát, že i ten nejlepší skalničkář pošle semena, která vyklíčí úplně v něco jiného. Laik by raději vybíral podle obrázku na balíčku se semeny, ale neznám žádnou firmu, která by se zabývala prodejem s takovým označením semen.

Přes zdánlivé komplikace to zkuste a nebojte se neúspěchu. Pokud se to podaří, získáte vcelku levně spoustu rostlin do skalky a můžete se o ně podělit i se svými kamarády. Nemusíte hned vysévat nějaké rarity. Stačí posbírat třeba jen semena u sebe na zahrádce a může to také stát za to.

Budeme vám držet palce a kdyby jste chtěli poradit něco konkrétnějšího, nebojte se napsat. Rádi odpovíme-budeme-li vědět...